Fenomén Donald Trump, aneb každý svého Babiše

17.12.2016 12:35

Fenomén Donald Trump, aneb každý svého Babiše (07/2015)

Obecně se zdá, že velká část voličů je v USA, podobně jako v Evropě, silně znechucena ani ne tak politikou jako politiky. Jakoby se nůžky mezi běžným životem a světem politiky rozevřely do už nepřijatelné zdálenosti.
Spravování polis ku prospěchu všech jejích občanů – především to je, a být musí, hlavním posláním politiky. Lidé ztrácejí víru v to, že tomu tak skutečně je, a proto dostávají od voličů šanci ti, kteří se vymykají jakémusi prefabrikovanému modelu politika, z něhož se vinou celé společnosti i jeho samotného postupem času stala nějaká vosková atrapa z muzea madam Tussaud. Proto je možné vyslovit hypotézu, že zjevování se osobností typu Donalda Trumpa v nejvyšších patrech politiky je jevem zákonitým a nejspíše  reprezentuje projev sebeobrany společnosti před devastujícím vlivem zmíněných rozevírajících se nůžek mezi politikou a reálným životem.

.........

Demokracie není jednostrannou záležitostí. Je-li vládou lidu, musí se onen lid jako vládce chovat. Nikdo za něj nic nevyřeší. Volené zástupce nemáme jen proto, aby se zabývali naším bezstarostným životem, i když nám to ve volbách tvrdí. Jsme to my, kdo je vybírá, kdo je tím pádem odpovědný za jejich činy. Toto rozhodování, ale i tuto zodpovědnost nám umožňuje svoboda, která je základním pilířem demokracie. Proto také svoboda bývá tím prvním, nač útočí režimy, které si demokratické pouze říkají. USA jsou na tom lépe než my. Systémy vzájemných kontrol státních mocí jsou tam za ta léta na velmi vysoké rovni, takže i kdyby se Donald Trump stal americkým prezidentem, žádná oligarchie v USA nehrozí. U nás tyto systémy pracují zatím velmi špatně, a doufejme, že se jedná pouze o dětské nemoci. Nevím, jestli nám akutně hrozí ztráta demokratických svobod. Jediné, co však mohu s plným vědomím říci, že nám hrozí určitě víc než USA. Koneckonců, každý stát má takového Trumpa (či Babiše), jakého si zaslouží.
Otakar Vychodil 

Celý článek je na: www.mises.cz/terralibera/2015_09_vol_16_no_4.pdf