Tanec dobra a zla

21.08.2016 10:13

Je neděle, venku prší, je 21. srpna, 48 výročí okupace naší země, ale také 71. výročí slavnostního defilé našich letců R.A.F. Prahou po jejich návratu do vlasti. Nemohl mně snad  napadnout jiný titulek. Současnost taky vypovídá o tom, že zla je moc a zlo je moc. Většina informací nás o tom denně přesvědčují, protože zlo prodává, přitahuje čtenáře a posluchače, množí sledovanost. Dokonce přitahuje i voliče, budou přece "bojovat proti", právě vhozením lístku do urny. Zprávy z bojišť také vypovídají o moci zla a jeho následcích.

Proč mluvt jen o zlu, jsou přece i  pozitiva, někde se postavilo dětské hřitě, zbudoval chodníček či rozhledna, pořádá se zábavná akce. Přesto stále cítíme, že zde něco chybí. Cítí to i vlády a píší nové zákony, stanovují nová pravidla, která však díky náročnosti času čtením ztráveném, není čas a síla dodržovat. Dostavuje se právní zmatek. Zlo tak plodí další zlo a nedokonalost. Zlo  je, že se neplatí poctivě daně, zavede se EET, zavedou majetková přiznání, různá hlášení a kontroly. Budou chybět úednící, vznikne potřeba posílit byrokracii. 

Zprávy o dobru bereme jako samozřejmost a pilně sledujeme další nové zákony. Nebo je, v rámci pudu sebezáchovy ignorujeme a směrujeme tak k nezákonnosti, protože všechno má své meze a více zákonů neznamená vyšší morálku, které se zákony snaží nastolit. 

Proč neplatí, že dobro plodí dobro? Protože nebyl napsán takový zákon. Protože název "Zákon o dobru". Začínáme se dokonce štít slova "dobro", ale nemáme jinou alternatvu, snad přiměřenot. Zákon o přiměřenosti už zní líp, pokud by byl schopen stanovit mantinely přiměřenosti, úměrnosti a přirozenosti. Nebo zákon o poctivosti?

Proč se vesměs myšlenka nerozvine a neuchytí, aby vedla k úvaze, že v naší "dokonalosti" stále něco chybí.... Ne, žádný zákon o dobru nechybí, nám v přebytku všech přehršlí chybí vize. Vize co dál. Tato skutečnost nás umrtvila na místě. Nemůže se chytit a zakořenit, ona myšleka, protože už zítra dostaneme doslova nový nářez od analýz po podrobná hodnocení polohodného života. Ano, příliš mnoho myšlenek a minium prostoru pro ně. Pokud se myšlenka uchytí, narazí na přehršel nařízení a zákazů, a tak pohasne. Příliš mnoho myšlenek, místo vnovat se úvahám, jak dál.

"Zloba závist, zášť, ty ať pominou, ať už pominou. Až se tvá ztracená vláda věcích tvých k tobě navrátí....". Mnohé věci se vymkly z normálu, je přirozené hledat přiměřenost. Přiměřenost  je rovnováha. Je rovnováha přirozená?

Přiměřenost vlády, volnosti, bohatství, chudoby,