Fakta přestávají hrát hlavní roli, přichází doba dat.

17.08.2016 19:49

Historička Jill Leporeová z Harvardovy univerzity a politický ekonom Will Davis ukazují vývoj vztahu společnosti a faktu. O tom, kdo má pravdu, v minulosti rozhodovala síla. Nejvyšší instancí byl Bůh, který rozhodl, kdo má vyhrát, což bylo potvrzením vůle boží. Změna nastala v Anglii po roce 1215 díky dokumentu Magna charta, Velké listině práv a svobod, která přinesla podřízení se zákonu.
Přestalo platit, že kdo vyhrál, měl pravdu, nýbrž vyhrál ten, kdo měl pravdu. K tomu jsou třeba dvě věci – nezávislé instituce a obyvatelstvo, které ověřitelná fakta a nezávislé instituce akceptuje.
Bez vztahu k realitě
Někteří politici se sice v minulosti snažili lhát, ale museli dávat pozor, aby nebyli přistiženi. Fakta měla svou váhu ....
Existují dva hlavní důvody, proč přestala být fakta uznávanou společenskou hodnotou. Za prvé, oživení náboženského fundamentalismu, kdy jen Bůh má pravdu, a za druhé, relativizující postmodernismus, podle kterého objektivní pravda neexistuje a realitu vytváří slovo.

Celý článek: ceskapozice.lidovky.cz/fakta-prestavaji-hrat-hlavni-roli-prichazi-doba-dat-fxj-/tema.aspx?c=A160812_013740_pozice-tema_lube